School, Examens en Slaapgebrek
Door: Merel
Blijf op de hoogte en volg Merel
19 Juli 2011 | Oeganda, Kampala
Sorry voor mijn korte absentie, maar de stroomvoorziening en de vele activiteiten lieten het schrijven niet eerder toe. We hebben eindelijk stroom overdag (voor zolang het duurt), en kunnen dus vandaag wat administratieve dingen doen. Zo ben ik onder andere verantwoordelijk voor het bijwerken van de database met kinderen. Daarin houden we alles bij, naam, leeftijd, school, verleden, medische geschiedenis, dat soort dingen. We gaan die database nu alleen ook makkelijke toegankelijk maken voor alle Uncles en Aunties die op CALM werken, zodat iedereen vlot de informatie bij de hand heeft waar op bepaalde momenten vraag naar is.
Ook is er ein-de-lijk een ‘time table’ voor de jongens. Een rooster dat hangt op het prikbord, buiten. Daarop is voor iedereen te zien wat we wanneer gaan doen, op school- en vakantiedagen. Ode aan de structuur! Ook al heeft structuur weinig prioriteit, toch is dat ook voor de kinderen hier belangrijk. En ze komen door deze regels nu ook officieel aan 8 uur slaap! Fijn dus, kunnen we weer een vinkje zetten in het vakje ‘gedaan’! Ja dat klinkt misschien heel raar, maar dit is echt superbelangrijk! Meer rust en een duidelijker schema maakt de kinderen rustiger, waardoor ze beter kunnen concentreren en presteren op school.
School is een volgend speerpunt… zaterdag en zondag was Immatulate (Imme) hier, een vriendin van Auntie. Zij is juf van P3 en P4 (Groep 3 en 4 van de basisschool). Ik heb haar geholpen met het nakijken en evalueren van de zogenaamde ‘midterm exams’, een soort van halve jaars examens.
De resultaten waren over het algemeen diep triest. Kinderen wisten niet hoe woorden gespeld moesten worden, en een aantal had geen flauw benul van de inhoud van de vraag die werd gesteld, het antwoord was namelijk gewoon zo uit de lucht gegrepen, en had met de vraag niets te doen.
Ik heb haar aangeboden met haar mee te kijken, ik zou dolgraag willen observeren in de klas. Dat mag ik volgende week dus doen! Ik wil heel graag zien hoe de kinderen zich in de klas gedragen, en welke kinderen moeite hebben met leren. De mentaliteit van de docenten vond ik opvallend: Imme was het er eigenlijk niet mee eens dat ik woorden verbeterde… maar hoe weten die kinderen dan hoe ze de woorden wel correct moeten spellen? Boe, jammer dat ik niet langer kan blijven, en dat in augustus de vakantie begint. Dit is een leuk lange termijn project! Verdorie, moet ik volgend jaar toch maar weer terug, gewapend met een goed plan.
Zaterdag hebben de kinderen heerlijk gespeeld. Duplo is een ware hit! Ook spelletjes doen het hier goed. Ik heb waanzinnig veel potjes memory gespeeld. En dat doet je beseffen dat de oud wordt… want ik kan hier echt niet tegenop, zo goed zijn ze! Zaterdag was dus vooral lekker chillen, spelen, gezellig kletsen met de jongens en heel veel knuffels uitdelen.
Zondag ben ik met Auntie naar een zogenaamde ‘visitation’ geweest. Haar nichtje zit op een boardingschool, en één keer in de drie maanden mogen familieleden langskomen. Je gaat dan met een hele berg eten op pad, en over het hele schoolterrein zitten mensen te eten. Heel erg leuk! Aunties nichtje heet Norbert (ja, dat is hier kennelijk een uninaam) en is echt geweldig! Heel lief! Ze is 18, heeft haar hart en haar mond op de juiste plek. Het klikte gelijk. Het leuke is dat ze in augustus een weekje hier komt! Gezellig! Dan heeft ze vakantie, en komt ze hier een week vakantie vieren. Kan ik nu al naar uitkijken.
Gisteren was een beetje een lamme dag. Ik heb heel slecht geslapen omdat die stomme Polen zoveel lawaai maken. Dus ik heb er maar weer wat van gezegd, hopen dat ze zich een beetje gaan beteren. Iedereen moppert hier over het lompe gedrag van de Polen, en ze willen melding gaan maken bij Father. Ik ben blij dat ik niet de enige ben die zich hieraan stoort.
Maar door die slechte nacht was ik tamelijk gesloopt gisteren, en voelde ik me niet lekker. Even was ik bang dat de malaria weer om de hoek zou komen kijken, maar koortsaanvallen en rillingen blijven vooralsnog uit, dus geen alarm :-). Maar ik blijf wel kritisch en alert, als ik het niet vertrouw ga ik me gelijk laten testen.
Ook hebben we een hele leuke zuster uit Kamuli hier: Sister Jilda. Ze is zaterdag gekomen en gaat morgen helaas al weer weg. Echt een knettergek mens, hele leuke humor. Ik blijf het gaaf vinden dat je hier zoveel mensen leert kennen!
Foto’s Uploaden lukt niet! Wat stom zeg, mijn bestanden zijn te groot. Misschien vanavond nog maar eens in alle rust proberen, ik moet nu weer aan het werk!
Liefs en tot heel snel
xxx Merel
19 Juli 2011 - 08:02
Mam:
Ha lieverd,
fijn dat je weer even tijd had om te schrijven want we kijken toch steeds weer uit naar je berichtjes. Wees a.u.b. allert op de malaria, beter tien keer voor niets getest dan één keer te laat. Als ik het goed begrijp ga je volgend jaar weer? Dan moeten we maar een spelletjes project opzetten!!! Groetjes en een dikke knuf, Mam. -
19 Juli 2011 - 14:58
Marije:
Leuk berichtje weer merel. -
19 Juli 2011 - 18:36
Je Pa.:
Hoi Merel, goed verslag. Luid en duidelijk vooral dat je plannen hebt voor het volgende jaar. Ik kan me goed voorstellen dat de projecten je om de oren vliegen. Vooral omdat je initiatief en vooral lef toont de zaken die gedaan moeten worden, oppakt. Klasse! Ik wens je een goede voortgang met datgene waarmee je bezig bent. Tot schrijfs en take care. -
20 Juli 2011 - 19:01
Sjasja:
hoi lief,
wat een mooi bericht weer!
wat leuk dat je mee naar de school mag. ik denk dat jij daar nog wel dingen ziet die voor verbetering vatbaar zijn.
leuk ook dat je zo'n fijne band opgebouwd hebt met auntie's nichtje. geniet er vooral van als ze op bezoek komt.
tot gauw, groetjes xxxx sjas -
21 Juli 2011 - 20:19
Petra En Ab:
Hoi stuk,
Hier dan eindelijk ook een reactie uit de pruis. Sorry dat wij niet al vroeger geschreven hebben. Vanzelfsprekend lezen wij al je berichtjes met genot en vinden het geweldig wat jij daar allemaal aan het doen bent. Ga verder zo en let vooral op je gezondheid. Tot binnenkort.
Petra + Ab