Youth Alive, bronnen van de Nijl en zeurpieten.
Door: Merel.
Blijf op de hoogte en volg Merel
11 Juli 2011 | Oeganda, Kampala
Het duurde even want we kampen met een super groot stroomprobleem. Ik zag dat ik vrijdag voor het laatst heb gepost, tijd voor een update dus!
Zaterdag ben ik met Joseph en zijn broertje Anthony, en een groep jongens naar het Youth Alive festival geweest. Dat is een landelijke competitie voor verschillende katholieke scholen waar groepen kinderen per school een lied, een gedicht en een toneelstuk moeten presenteren. Heel bijzonder dus. Dit hele gebeuren vond plaats bij een universiteit in de buurt. Het was een intens lange dag, met veel dramatische toneelstukken (denk aan verkrachting, meisjes met bebloede rokjes, hoofden afhakken, prostitutie en ander gespuis). HIV/aids stond centraal, het motto was 'Breaking the Silence, we love, care and support.' Het doel van deze dagen is kinderen creatief bezig te laten zijn met de normen en waarden van de huidige katholieke gemeenschap in Uganda, passend op de maatschappelijke actualiteit. Het uitgangspunt vond ik niet zo gek, de invulling vond ik veel te veel van het goede. Veel te harde volume (typisch Uganda), dramatiek en rare stukken. Kinderen die zo vals als een kraai zongen, dat soort dingen. We hebben een leuke dag gehad, maar wel flink 'aan de kloten gekregen', we hebben niks gewonnen en eindigden ergens onderaan. Maar al met al toch een leuke dag.
Zondag was er uiteraard mis. Ik vind dat een beetje een rare dag, want op de een of andere manier is de ochtend dan altijd zolang! Ik ben met Moses op de boerderij geweest, ben verliefd op het enige zwarte biggetje en heb spelletjes gespeeld met de kinderen. Was heel leuk! 'S middags hebben we lekker gegeten, ontspannen gespeeld met de kinderen en ze optijd naar bed gestuurd: maandag is immers weer een schooldag. Ik ben gisteravond met Fosca blijven hangen in het kantoor, pinda's eten en goede gesprekken voeren. Het is ons beide opgevallen dat mensen heel geforceerd bezig zijn sinds de grote Baas in Polen zit. Er is een soort van gemene machtstrijd aan de gang, maar dan geniepig. Heel jammer want dat verpest de sfeer heel erg, en praten doen ze hier niet. Fosca en ik zitten dus vooral veel te observeren, leuk dat er nog iemand is met dezelfde opleidingsachtergrond als ik. We hebben daardoor veel aan elkaar, heel handig.
Vandaag zijn we naar Jinja geweest. We hebben eerst een aantal scholen bezocht waar een aantal kinderen zitten die worden gesponserd door stichting Edinga (hoop dat ik het zo goed schrijf). We hebben gechecked of de gegevens up to date zijn, en of de kinderen op school waren.
Na ons werk zijn we naar de bronnen van de Nijl geweest. Was echt gaaf! Heel relaxed in een bootje ronddobberen op de Nijl, aapjes gezien, reuzenleguanen (van bijna een meter lang) en de legendarisch gevaarlijke zwarte mamba. Ik was verkocht! Dit was het spannende jungle-afrika! Dit is wat ze in de attractieparken proberen na te bootsen door speakers in de boom te hangen! Mooie foto's gemaakt, ik moet ze alleen nog uploaden.
Morgen komt mijn favoriete Deacon Moses! En helaas ook een nieuwe Pool. Maar daar leer ik wel mee leven, een Pool meer of minder zal niet veel meer uitmaken. Gelukkig komen na volgende week de kinderen uit Bombo en Kamuli terug, fijn! Oudere kinderen die ik ken! Ik ben overduidelijk toch meer van de pubers dan van de kleuters. Leuke afwisseling dus!
Ik ga nu snel op 'posten'drukken voordat internet me weer in de steek laat.
Liefs en tot heel snel!
Xxx Merel
11 Juli 2011 - 18:44
Je Pa.:
Prachtig verslag. Ik kijk met grote belangstelling uit naar je foto's. Wat een ervaring dat je naar de bronnen van de Nijl bent geweest. Eerlijk gezegd, ik heb nog nooit gehoord van de zwarte mamba. Vertel, vertel zodra je terug bent en wij aan de keukentafel zitten met een glaasje met wat lekkers. Lieverd, het ga je goed en pas op je zelf. Tot schrijfs. -
11 Juli 2011 - 21:25
Mam:
Wat fijn dat je nu ook eens wat meer van Oeganda hebt gezien. Die zwarte Mamba hoeft van mij niet echt! Please be carefull! Maar in een bootje op de Nijl is natuurlijk super. Jammer dat de jongens bij Youth Alive niet hebben gwonnen maar uiteindelijk telt natuurlijk het plezier.
Doe je de hartelijke groeten aan Brother Moses en wens hem vooral een heel mooie priesterwijding.
Dag Lieverd, dikke kus Mam. -
13 Juli 2011 - 09:35
Je Tante Uit Losser:
Hoi lieve Merel,
Nou je maakt heel wat mee! Spannend allemaal. Maar wat is een Mamba? Je vader stelde ook die vraag.Het is hier vandaag druilerig. Een beetje motregen. Wel goed voor de tuin natuurlijk. Je oom gaat vanmiddag naar de kaakchirurg. Hij heeft een ontsteking en dat gaan ze verhelpen. Gaan we gezellig samen.
We genieten enorm van je verslagen, dus blijf schrijven. We kijken uit naar de volgende. Ik zou zo zeggen ga moedig door met de goede dingen die je daar doet.
Heel liefs, ook van je oom.
Je tante Alma uit Losser -
13 Juli 2011 - 10:05
Sjasja:
hey lief, wat een mooi verslag weer!
gaaf dat je zo'n leuke dag hebt gehad op de nijl! en wat spannend om dan ook nog zo'n levensgevaarlijke slang tegen te komen. ik zou het waarschijnlijk in m'n broek gedaan hebben. ben benieuwd naar de foto's die je gemaakt hebt.
tot gauw, veel liefs, sjas